Härjasarvedega põdrapull, Moose, Alces alces

September 20th, 2007 by Remo Savisaar | Filed under Mammals / Imetajad .

põder, Moose, Alces alces, sarvik, uluk

põder, Moose, Alces alces, sarvik, uluk

Tags: , ,

13 Responses to “Härjasarvedega põdrapull, Moose, Alces alces”

  1. Erki says:

    On see normaalne? Oskad Sa �elda, mis sellist anomaaliat p�hjustab?

  2. Anonymous says:

    Pole sellist varem näinud. Väga huvitav pilt!

  3. Kätlin says:

    miiks tal sellised sarved on?

  4. Anonymous says:

    Küllap need kasvavad veel. See on alles noor loom.

  5. Karl Adami says:

    Mul jäi seda pilti vaadates suuu lahti.Midagi teistsugust.

  6. flash says:

    Kas selle teise pildi juures avastas sind:)?Pullid sarved tõesti.

  7. Remo says:

    selliseid sarvi nägin ma esmakordselt, kommenteerida kahjuks ei oska. ivar: ma arvan, et ta märkas mind juba varem – kuid aru ei saanud, kas ma talle ka ohtu kujutan, selle tõttu vaatas mind kui põõsast. kõrvad püüdsid heli igast suunast – suunab ta need ju sinna suunda, kust heli tuleb.muidu märkasin seda põtra juba eemalt, tulemas suunaga minu poole. roomasin mingi maa edasi ning jäin lootma, et ta vahepeal suunda ei muuda. mingi aja möödudes astuski ta täpselt sealt välja, kust lootnud olin. astus välja, vaatas paremale, vaatas vasakule, mõtiskles ja liikus edasi. selline rahulik kohtumine :)eemal olles haukas veel paar lehte

  8. flash says:

    Tänud hea kommentaari eest:))

  9. siiruviiruline says:

    Ma tean, et “sarvelised” mingil hetkel aastast nühivad sarvedelt naha maha. Äkki on tegu sellega ning sarved on lihtsalt äsja naha kaotanud ning seetõttu veidi verel?

  10. liis says:

    Põdra sarvedel ei olegi ju nahka ning maha nühitakse terved sarved, sügisel nimelt. Pärast kasvatatakse kiirkorras uued ja haru võrra võimsamad asemele. Enne harude väljakujunemist ja sarvede kõvaks muutumist tulevadki sellised punakad pehmevõitu “soolikad”. Varsti “punguvad” sellest sarveharud ning järgmiseks sügiseks on suured ja kivikõvad sarved järgmiseks “maha nühkimiseks” valmis :)

  11. Anonymous says:

    “Esimesed sarved hakkavad põdrapullipoisile kasvama vasikaeas, teise eluaasta lõpuks on pähe kasvanud kuni paarikümne sentimeetrised piiksarved. Kolmandal eluaastal võib noor pull uhkeldada juba kaheharuliste sarvedega. Elu jooksul tuleb harusid veel juurde. Ühel sarvel võib olla isegi haru, tavaliselt on neid täiskasvanud pullil siiski vaid kümmekond. Toidunappuse ja haiguste tõttu ei pruugi harusid lisanduda, osa võib koguni taandareneda. Sama juhtub ka väga vanade loomadega.Talveks põder loobub sarvedest. Pullid hõõruvad neid vastu puid ja põõsaid, kuni uhked ehted maas, seetõttu võibki sarvi leida tihti just noorendikest ja võsastelt aladelt. Uued sarved hakkavad kasvama aprillis ning saavutavad täismõõdu umbes kolme kuuga. Nahk, mis alguses noori sarvi katab, hõõrutakse vastu puid maha.”st nahk on korraks, aga ainult kevadel, kui uued sarved kujunema hakkavad.need on tõenäoliselt need piiksarved.

  12. Anonymous says:

    lisan kommentaariks, et nahk püsib sarvedel ikkagi varasügiseni (aug-sept), siis nühitakse sarved puhtaks, et jooksuaja alguseks kogu uhkus välja paistaks. jooksuaeg kestab ~2 kuud (nov alguseni). seejärel heidetakse sarved kui mittevajalikud aksessuaarid maha (nov-dets). pildil oleva põdrapulli vanuseks pakun aasta kopikatega (ehk siis 2006 a kevadine vasikas)

  13. pirjo says:

    ilus loom!!

Leave a Reply

Telli foto
Raamat
Kalender
Taustapildid

Autor

Remo SavisaarRemo Savisaar on sündinud 1978. aastal Tartus. Loodus on teda köitnud juba lapsepõlvest saadik. Loodusfotograafiaga on Remo tegelenud viimased 19 aastat. Tema töid on pärjatud mitmesuguste auhindadega ja need on leidnud tunnustust ka rahvusvahelisel tasandil. Remo pildipäevik blog.moment.ee tunnistati 2006. aasta loomafotode kategoorias maailma parimaks (Photobloggies 2006 Awards). Loe edasi »

Arhiiv