Väiketüll, Little Ringed Plover, Charadrius dubius

July 9th, 2009 by Remo Savisaar | Filed under Birds / Linnud .


Rannikul liikudes tuleb olla tähelepanelik, kui vaatevälja ilmub mõni ärev linnuke. Ärevuseks on sageli põhjust – kas ollakse linnu pesale liiga lähedal või on viimasel liikvel pojad vms. Praeguseks on enamus kurvitsalisi saanud pesitsemisega juba ühele poole. Nüüd võib leida veel vaid üksikuid järelkurni – sageli munetakse see hukkunud kurna või pesakonna asemele. Ehk siis teine katse.

Ka sellel väiketüllil oli käsil arvatavasti järelkurn. Miks esimene pesitsemine luhtus, selleks ei pidanud põhjusi kaugelt otsima, sest seegi pesa paiknes suhteliselt halvas kohas. Näiliselt oli koht muidugi ideaalne – hea nähtavus, tuulevari, toiduallikas(veepiir) kohe käe-jala juures.
Nüüd aga halb pool – pesast vähem kui sajakonna meetri kaugusel asus mereäärse vaatega söögikoht ja pesa ise paiknes täpselt seal, kust sageli randa minnakse. Niisamuti möödus pesa kõrvalt ATV rada. Õnneks ei olnud tegu siiski põhiteega.
Lind ise põgeneb inimest nähes pesalt juba paarkümmend meetrit varem ja nii võibki pahaaimamatult munadele lihtsalt peale astuda. Kivikeste vahel paiknevaid vutimuna mõõdus olevaid mune on märgata suhteliselt raske.

Lind ise oli selliste käimistega juba harjunud. Nii kui inimene vaatevälja tekkis, lasi ta jalga ja patseeris edasi pesast paarikümne meetri kaugusel. Kui inimene aga vaateväljast kadus, oli ka lind peagi pesal tagasi.
Selle foto tegemise ajal viibisin ma kaamerast ja linnust ~40m kaugusel, peidus. Lindu jälgisin läbi binokli ja pildi tegin kasutades distantspäästikut.
Reaalselt lahutas lindu ja kaamerat 30-40cm. 17-40 @ 19mm. Kaamera sai pandud ja ka ära võetud hetkel, kui lind oli jalutajate tõttu pesalt lahkunud. Loodetavasti läks/läheb see pesitsemine linnul ikka ilusti korda. Omalt poolt paigutasin pesa lähedusse ühe suurema punase kivi, mistõttu tuleks jalutajal pigem sealt eemale astuda.

Tags: , ,

5 Responses to “Väiketüll, Little Ringed Plover, Charadrius dubius”

  1. ArvoS says:

    Mõnus pilt + jutt

  2. david says:

    Brilliant. Remo, your work never ceases to move and amaze me. Thanks so much.

    Several plover species in other parts of the world face similar challenges due to disturbance of their breeding areas, which are unstable even at the best of times.

    This portrait is a haunting and powerful representation of these extraordinary creatures.

  3. Tago says:

    Väga tore on lugeda ka juttu pildi tegemisest :)

    Jõudu!

  4. Sille says:

    Ainulaadne pilt ja väärt lugemine! Aitäh!

  5. Priit Saarts says:

    Jutt pildi kõrval loob terviku, fantastiline.

Leave a Reply

Telli foto
Raamat
Kalender
Taustapildid

Autor

Remo SavisaarRemo Savisaar on sündinud 1978. aastal Tartus. Loodus on teda köitnud juba lapsepõlvest saadik. Loodusfotograafiaga on Remo tegelenud viimased 19 aastat. Tema töid on pärjatud mitmesuguste auhindadega ja need on leidnud tunnustust ka rahvusvahelisel tasandil. Remo pildipäevik blog.moment.ee tunnistati 2006. aasta loomafotode kategoorias maailma parimaks (Photobloggies 2006 Awards). Loe edasi »

Arhiiv